Vinkkejä aloittelevalle viherpeukalolle

Puutarhanhoito on yksi parhaita tapoja viettää aikaa ulkona, upottaa kädet multaan ja kasvattaa itse oma ruokasi. Jos puutarhanhoidon maailma on sinulle vieras, kannattaa perusasiat selvittää ennen puutarhamyymälään marssimista, jotta virhearvioinneilta ja turhilta ostoksilta vältyttäisiin. Tässä artikkelissa jaamme pari vinkkiä, jotka jokaisen aloittelevan viherpeukalon kannattaa tietää!

Aloita pienesti. Jos pihasi on pieni tai puutarhasi tulee mahtua parvekkeelle, ei hätää! Pienetkin tilat ovat oivallisia puutarhanhoitoon: viherseinä tai -pöytä parvekkeella tai kasvatuslaatikko rivitalon takapihalla ovat erinomainen tapa ryhtyä puutarhanhoitajaksi. Lisäksi pienempiä puutarhanhoidon yksiköitä on helpompi hoitaa, siirrellä ja myös tarvittaessa hävittää.

Image

Opiskele muutama asia maaperästä. Maaperän laatu on tärkeää terveiden kasvisten ja vihannesten kasvattamisessa: terve maaperä on ravinteikasta ja mahdollistaa kasvien terveen ja tasaisen kasvun. Jos maaperäsi ei ole kovin ravinteikasta, kokeile lisätä siihen kompostimassaa tai hienonnettua sammalta, jotta saisit siitä entistä ravinteikkaamman.

Ymmärrä kausivaihtelu. Suomessa neljä vuodenaikaa tuovat oman lisänsä kasvukauden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Suomessa terminen kevät on sopivaa kylvöaikaa ja se alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpötila on nollan ja kymmenen plusasteen välillä. Myös loppukesästä ja alkusyksystä kylmät yöt saattavat yllättää uudet puutarhurit, joten ota selvää myös siitä, miten et menetä koko satoasi yhdessä yössä!

Valitse kasvisi huolella. On olemassa lukemattomia kasveja, joita voit ryhtyä kasvattamaan puutarhassasi. Jotkut kasvit ovat kuitenkin helpompia kasvattaa kuin toisia! Esimerkiksi tomaatit ovat tarkkoja siitä, millaiset kasvuolosuhteet ova ja onko auringonvaloa ja vettä tarjolla sopivassa suhteessa. Sen sijaan perunat ja porkkanat kestävät raakojakin olosuhteita. Yrittien viljely on myös hyvä vaihtoehto silloin, kun tilaa on vähän tai olet puutarhurin urasi alkutaipaleella.