Viisi vinkkiä omakotitalon sähkönkulutukseen

Omakotitalouksissa yhtenä suurimpana kulueränä on sähkö ja varmasti nykyään se tulee olemaan tärkeämmässä roolissa, koska sähkön hinta kasvaa koko ajan. On kuitenkin monia tapoja säästää omakotitalon sähkönkulutuksessa ja niitä kannattaa hyödyntää. Kerron tässä viisi hyvää vinkkiä, joiden avulla sinä voit pienentää omakotitalosi sähkönkulutusta ja säästää oikeaa rahaa joka kuukausi.

1. Lämmönsäätely on yksi tapa säästää sähköä ja sitä ei kovin moni ajattele ensimmäiseksi. Jos talosi lämmitetään sähköllä pudota huoneiden lämpötilaa esimerkkien mukaisesti. Makuuhuoneen voi pitää viileämpänä kuin muut tilat, silloin myös uni paranee. Oleskelutilan lämpötila kannattaa pitää 21 asteen paikkeilla ja muissa tiloissa voit helposti tiputtaa huoneiden lämpötilaa asteella. Yhden asteen pudotus voi säästää sähkölaskussa jopa 5 prosenttia. Huomioi myös tilat joissa on lattialämmitys ja kytke se pois kesällä.

Image
Image

2. Lomalle lähdettäessä kannattaa lämpö säätää huomattavasti alemmaksi ja mahdollisuuksien mukaan voit käyttää ajastimia, joilla saat lisäsäästöä kun et ole paikalla.

3. Vaihda kaikki lamput led-valaismiksi. Monilla on vielä hehkulamppuja ja niiden ero led-lamppuihin sähkönkulutuksen osalta on suuri. Samalla kannattaa muistaa aina sammuttaa valot huoneista, joissa ei oleskella. Mahdollisuuksien mukaan voi asentaa automaattisia kytkimiä, jotka tunnistavat liikkeen ja sammuttavat valaisimet automaattisesti. Nykyään on saatavilla myös automaattisia valaisimia, jotka ovat varustettu tällaisilla automaattisilla kytkimillä.

Image
Image

4. Hanki kotiisi energiatehokkaimmat kodinkoneet. Kodinkoneissa on eroja ja energiatehokkaimmat koneet säästävät niiden investointiin kuluvan summan nopeasti takaisin. Ei siis kannata katsoa aina osto hintaa vaan huomioi myös energian kulutus.

5. Monissa kodinaskareissa käytämme kodinkoneita päivällä. Kuitenkin yösähkö on yksi tapa säästää kuluissa. Käytä siis mahdollisuuksien mukaan kodinkoneitasi yöllä kun yösähkö on halpaa. Silloin voit säästää sievoisen summan rahaa. On myös muita säästö tapoja mutta tässä ainakin viisi, joilla tiputat sähkölaskuasi.

Image